неделя, 12 януари 2014 г.

Класически чийзкейк

В последно време съм на чийз вълна. По някаква причина този десерт ми е влязъл под кожата и не иска да ме остави на мира :) Вече съм изпробвала и по-разчупени негови вариации, но този пост ще бъде посветен на класиката. На чийзкейкът, който сам по себе си е толкова вкусен, че дори не се нуждае от топинг :)


Рецептата е малко по-различна от предишната, която съм публикувала и бих казала, че като текстура и вкус малко повече отговаря на представата ми за съвършенство :)


Класически чийзкейк

Продукти за блата:
  • 1 пакет обикновени бисквити
  • 125 гр. масло
Бисквитите се натрошават на ситно като аз лично използвам блендер. Използвам почти цял голям пакет бисквити закуска за форма с размер 23см. Маслото се разтопява леко и се смесва с натрошените бисквити. Предпочитам да ги смеся с ръце, но лъжица също върши добра работа. Сместа се разпределя по дъното на формата и се притиска с ръце, за да стане компактен и равномерен блат.


Продукти за крема:
  • 500 гр. крема сирене
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 яйца
  • 500 гр. заквасена сметана
  • 1 ванилия
Крема сиренето се разбива със захарта до гладкост. Едно по едно се прибавят яйцата и след всяко се разбива много добре. Последно се добавят заквасената сметана и ванилията. Сместа трябва да бъде гладка, без бучки и не особено гъста. Изсипва се върху бисквитения блат и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готов е когато се зачерви по краищата, а центърът е все още леко треперлив. Добре е да се остави във фурната с открехната врата, за да се охлади постепенно.



Може да се гарнира с различни видове сладко или например карамелена глазура (карамел, към който е добавена течна сметана до желаната гъстота). Но според мен е чудесен без каквито и да било добавки :) Перфектен сладкиш за неделния следобед :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар