Попаднах на рецептата за това Блонди случайно в един румънски блог. По принцип никак не си падам по сладкиши с плодове, но този учудващо ме привлече. Може би заради голямото количество бял шоколад - мисля, че съм сред малкото, които всъщност много го харесват :) Веднага си представих сладкиша с череши и само чаках да се появи промеждутък с малко повече свободно време, за да го реализирам.
Блонди с бял шоколад и череши:
- 250 гр. масло
- 200 гр. бял шоколад
- 4 яйца
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1 ванилия
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. обезкостени череши (или други плодове по избор)
Междувременно се разбиват с миксер яйцата, солта и кафявата захар докато станат бели и пухкави. Към тях се прибавя леко охладената шоколадова смес и се разбива за кратко на ниска скорост.
В края се добавят брашното и ванилията и се разбъркват внимателно с лъжица, за да не се загуби обема на яйцата. Сместа се излива в тавичка и отгоре се подреждат плодовете.
Пече се в предварително загрята фурна на около 200 градуса за 30-40 минути. Аз пекох през повечето време с кухненска хартия върху сладкиша, но това предполагам зависи от фурната.
Резултатът
е един сочен сладкиш със страхотен и много интересен вкус. Белият шоколад
добавя неповторими нотки, а комбинацията с череши е изключително подходяща
:) Блондито е лек и нежен десерт; сладко, но в никакъв случай
натрапчиво. Честно казано не си спомням да съм правила сладкиш, който да е
бил изяден толкова бързо. След вечеря останаха само 2 парченца от цялата
тава :)
А на следващия ден се разходихме по Пътеката на здравето в Банкя. Очаквах лека разходка за половин - един час, а ме чакаха 6 километра ходене по сравнително лек терен. Но пък страхотните гледки си заслужаваха всяка крачка :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар