вторник, 2 юли 2013 г.

Една торта и други творения

След известна пауза (отпуска все пак!) е време да споделя и останалите творения за рождения ден на моя любим. По повод празника бях доста ентусиазирана и имах желание да приготвя тонове храна и е хубаво, че имаше кой да ме усмири малко :) В крайна сметка се спряхме на торта (накъде без нея?!), мини пици и бутерки.


(почти) Графити торта (по рецепта на Лорейн Паскал)

Блатове:
  • 200 гр. масло
  • 200 гр. кафява захар
  • 4 яйца
  • 200 гр. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 ванилии
Маслото и кафявата захар се разбиват заедно до получаване на кремообразна смес. Към тях се прибавя едно от яйцата и се разбива до хомогенизиране. Отделно се смесват брашното, бакпулвера и ванилията. Към маслената смес се прибавят поетапно останалите три яйца едно по едно и брашното, също разделено на три части. Сместа е достатъчна за два блата и може да се опече в две отделни тавички.

Сироп за блатовете:
  • 200 гр. захар
  • 200 мл. вода
Захарта и водата се варят заедно за няколко минути. С получения сироп се заливат блатовете още преди да се извадят от формите и се оставят да се охладят в хладилник.

Маслен крем:
  • 400 гр масло
  • 800 гр. пудра захар
  • 2 ванилии
Маслото се разбива до пухкава почти бяла консистенция. Към него постепенно започва да се прибавя пудрата захар и ванилията. Получава се плътен и пухкав крем. Той се нанася между блатовете на тортата и се използва за нейното облицоване. Хубаво е докато се работи крема и тортата да са студени. Не разполагам със сладкарска шпатула, затова използвах тъпата страна на по-голям нож, за да загладя тортата. Остана ми малко крем, който шприцовах с пош отгоре :)


 
Карамелена украса:
  • 250 гр. захар
  • 130 гр. течна глюкоза
  • 125 мл. вода
  • Сладкарска боя по желание
Тук идва интересната част с основната украса на тортата :) Уточнявам, че с глюкоза можете да се сдобиете от някой от големите хипермаркети. Водата, глюкозата и захарта се смесват в огнеупорен съд на котлон. Постепенно захарта се разтапя и се образуват мехурчета както при стандартно карамелизиране. Сместа няма нужда от бъркане, но можете с лъжичка да проверявате дали е готова. Потопете лъжичката първо в карамела, след това в съд със студена вода. Карамелът е готов, когато върху лъжичката се образува твърд слой. При мен това отне около 15 минути. На този етап може да се прибави оцветител (червен в оригиналната рецепта), но аз предпочетох да оставя украсата в естествен цвят. Карамелът се смъква от котлона и се оставя настрана, докато мехурчетата по повърхността изчезнат. През това време трябва да се подготви подложка от силикон или готварска хартия, достатъчно дълга, за да обхване тортата. Върху тази подложка се излива карамелът на струя, така че да оформи нещо като ограда от кръгове и завъртулки. Тук трябва да се внимава да не се изливат правят прекалено тънки струйки, защото след това се чупят, а също и да не са прекалено дебели. Изчаква се малко карамелът да изстине и внимателно се отлепя от подложката. Бързо се прехвърля върху страничната част на тортата, докато е все още гъвкав.
Аз допуснах една от горните грешки - имах части от "оградата", които бяха прекалено дебели. Съответно по-тънките части изстинаха по-бързо от дебелите. Докато дойде удобен момент да отлепя дебелите, тънките вече бяха започнали да се втвърдяват и да се чупят. Затова си реших проблема като начупих цялата украса и я налепих по отделно върху тортата :)
Самата торта става много вкусна - блатовете имат леко бишкотен вкус, а глазурата - маслен. Комбинацията е много сполучлива, макар че не всички харесват толкова сладка торта (за тях може да се използва по-малко пудра захар в масления крем).



Освен тортата, спретнах мини пици, като за тестото използвах следната рецепта: 

Универсално тесто за пица:
  • 200 гр. брашно (около 1 ч.ч. и половина)
  • 1 пакет суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • 1/2 ч.ч. топла вода
Смесват се сухите съставки - брашно, мая, захар и сол. Прибавя се олиото и постепенно водата до получаването на меко тесто.


Горната доза умножих по шест и се получиха 37 пици, малко по големи от дланта ми. Всяка пица оформях чрез разточване на тънко от тестото, изрязване на кръгла форма и защипване на краищата, така че да се оформи леко ръбче на пицата по цялата окръжност. За плънка използвах доматен сок, кренвирши, луканка, кашкавал, царевица и сирене. Тук е момента да засвидетелствам благодарност на съпруга ми, който на практика покри всички пици с плънката. Пекат се за кратко - около 15 минути на малко над 200 градуса.



И последното изделие бяха бутерки с готово бутер тесто. Част от тях направих в триъгълна форма с плънка от парченце кашкавал и кренвирш. Другата част бяха само с кренвирш и мисля, че се харесаха доста повече. Изрязват се две големи парчета от тестото, с ширината на кренвирш, като едното трябва да е по-дълго от другото. По-късото се слага отдолу, върху него се подреждат разполовени кренвирши през около два пръста. Отгоре се покрива с по-дългото парче тесто, като се притиска към долния слой тесто между кренвиршите. Преди изпичане бутерките се нарязват по тези притиснати места, като това оставя половин кренвирш обвит в тесто. Може да се разреже и напречно, за да не стават много дълги бутерки.



А най-важното след цялата изтощителна подготовка беше, че се събрахме една стабилна и весела компания и подобаващо отпразнувахме повода :) И за финал добавям и снимка от самото празнуване (макар и с лошо качество), за да ви стане ясно каква атмосфера създаде тортата :) Добре, че един приятел бучна в нея свещ от съседния свещник, за да може подобаващо да завършим празника :)

2 коментара:

  1. браво,прекрасна е тортата ви,прилича ми на зимна приказка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! :) Правих я в разгара на лятото и до сега не се бях замисляла, че наистина изглежда снежна и зимна :)

      Изтриване