Можете ли да познаете какво е това? Да, заглавието подсказва, че е опашка, но въпросът е чия опашка? Тъй като Великден наближава с пълна пара, всички ние сме във вихъра на подготовката - яйца, козунаци, кошнички, пиленца... и зайци :) Признавам, че идеята за курабийки великденски зайчета беше на съпруга ми (за което му благодаря). Разбира се не му спестих обикаляне по кулинарните магазини за подходяща формичка (което включваше и търсене на място за паркиране в центъра в събота и стоене на аварийни на място за инвалиди, докато аз правя сложния си избор). Отново благодарности :)
Формичката беше налице, а идеята ми за дизайн беше от типа "арт заек" - по-скоро стилизиран вариант, в който всички зайци са с различни цветове и имат шарени точки или сърчица... без очи, без уши, само форма на заек. Направих един такъв - розов с жълти сърчица. Да кажем, че решихме да оставим "арт" зайците за някой друг път и се фокусирах върху по-реалистичен дизайн :)
Докато правих сладките, се замислих защо зайци и какво общо имат те с яйцата и Исус? Оказа се, че зайците доста отдавна присъстват като образ в протестантските вярвания. Някъде в района на днешна Германия се е почитала богинята Еостра - символ на зората, пролетта и плодородието. Тя имала красива птица, която един ден се превърнала в заек. Той обаче все още носел душата на птица и продължил да свива гнезда и да снася яйца. По-късно в обичате Великденският заек започнал да носи боядисани яйца на послушните деца. В днешни дни има дори "лов на яйца" - децата трябва да открият скритите от родителите кошнички с яйца и други лакомства. И до момента заекът се смята за символ на плодородието и подновяването на природата и рода.
Да се върна на моите сладки :) Естествено, зайците ми трябваше да са чисто бели (като малка имах черно-бяло зайче, но би било трудно за пресъздаване).
След това им добавих розови ушички и муцунки :) Най-реалистично ми се стори да имат кафяви очи. С опашките се забавлявах много - исках да са много пухкави :) За целта след като всичко беше напълно изсъхнало, добавих бял кръг на мястото на опашката със същата глазура, с която направих целия заек. Отгоре поръсих с кристална захар и след това просто изтупах ненужните кристалчета. Така всички се бяха залепили само там, където ми трябват :) На този етап зайците ми изглеждаха доста добре - искахме да има и трева, но бях почти убедена, че с добавянето й ще ги разваля. Затова им направих една малка фото сесия :)
Тревата ми беше наистина притеснителен елемент - исках да изглежда максимално реалистично и да намеква за идеята, че зайчето тича из природата. След малък тест върху розовия "арт" заек събрах кураж и я добавих на всички останали.
Тъй като ни предстои да си пътуваме по родните места и да се видим със семействата си, решихме да ги раздадем като подаръчета. Опаковах ги и ги приготвих за път с надеждата, че ще донесат радост, пролетно настроение, плодородие и изобилие на трапезите на близките ни хора :)
Браво Преси! Творенията ти са страхотни, продължавай все така да ни радваш с красотите, които сътворяваш.
ОтговорИзтриванеДнес попаднах на ето това :
http://renryl.blogspot.mx/2012/11/giraffe-patterned-swiss-roll.html
Моля те ако имаш време и желание да го направиш и да ни дадеш да опитаме разбира се :)
Целувки и успех във всичко!
Мнооого благодаря, Цвете! :) Първият коментар в блога :)
ИзтриванеКогато си дойдете в София, задължително ще направя рулото :)
Целувки!
Невероятни са станали тези зайчета! Поздрави и хубав ден
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Бяха чудесно допълнение към великденските трапези :)
ИзтриванеХубав ден и на теб :)
Много красиво! :)
ОтговорИзтриване(ако махнеш проверката с букви, ще има и повече коментари!)Желая ти успех,много интересен блог!
Много благодаря и много се радвам, че си наминала към блога ми и ти е харесал! :)
ИзтриванеВеднага махнах буквената проверка :)