четвъртък, 25 април 2013 г.

Сладко и солено


Идеята за сладкиш с фъстъчено масло се зароди от присъствието в къщи на една купичка фъстъци. Много обичам фъстъци, но въпреки това никога не бях опитвала фъстъчено масло - винаги ми се е струвало като нещо, което задължително ще си купя, но следващия път.

Някъде попаднах на рецепта за домашно фъстъчено масло и се учудих колко лесно се прави. Единственото, което ви е необходимо е блендер, а аз тъкмо се чудех какво да приготвя с моя.

Домашно фъстъчено масло
  • около 250 гр. печени фъстъци
  • 1 с.л. олио
  • щипка сол
  • щипка захар
Можете да си вземете сурови фъстъци и да ги опечете вкъщи, но аз си взех едри печени. Частта с беленето е малко неприятна и за следващия път ще потърся директно белени фъстъци :) Подготвените ядки се слагат в блендер, обработват се за кратко и се добавя олиото и подправките. Солта може и да е повече от една щипка. След още обработка в блендера, сместа става доста гъста и все по-гладка, а миризмата на фъстъци във въздуха е неустоима. Според личните предпочитания може да се оставят по-едри парченца или всичко да се смели до паста.

От тези количества се получи една непълна чаена чаша фъстъчено масло. След като установих, че ми е малко странно за ядене просто така (много е вкусно, но малко тежко), реших че мога да го оползотворя в сладкиш. Рецептата взаимствах от сайта на Martha Stewart.

Брауни с фъстъчено масло

Брауни смес:
  • 125 гр. масло
  • 1 блокче (80 гр.) черен шоколад
  • 1 блокче (80 гр.) млечен шоколад
  • 2/3 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 3 големи яйца
  • 2 ванилии или ванилова есенция
Фъстъчена смес:
  • 4 с.л. масло, разтопено
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 3/4 ч.ч. фъстъчено масло
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 ванилия
За брауни сместа в огнеупорен съд на водна баня се разтапят шоколада и маслото. Когато се смесят напълно се оставят настрани, за да се охладят леко. В отделен съд се смесват сухите съставки - брашно, бакпулвер, сол и ванилия. Захарта и шоколадовата смес се разбиват с миксер докато захарта се разтопи. Прибавят се яйцата и когато сместа стане гладка, постепенно се добавят сухите съставки.


За фъстъчената смес маслото се разтапя на водна баня или в микровълнова. Всички съставки се разбиват заедно с миксер до гладка смес.



Тавата се подготвя с хартия за печене, фурната се включва, за да загрее. В тавата се изсипва около една трета от брауни сместа и се разпределя равномерно. От горе с лъжица се изсипват порции от фъстъчената смес (но не цялата). Над тях се разпределя остатъка от брауни сместа, а най-отгоре - остатъка от фъстъчената. Целта е да се оформят спирали или друг вид шарка с фъстъчената смес. Имайте в предвид да не оставяте много от нея за отгоре - аз оставих прекалено много и след печенето шарките не си личаха.


Пече се в предварително загрята фурна. При мен времето за печене на различните смеси се оказа доста различно - няма как да разбера дали по принцип е така или с купено фъстъчено масло ще бъде по-различно. Брауни сместа се изпече доста по-бързо и трябваше да пека доста време с фолио върху тавата, за да не стане на въглен. Но усетих на време и спасих положението :)

А вкусът.... много силно шоколадов, примесен с отчетливи солени нотки... направо нямам думи. Не вярвах, че смесица от сладко и солено може да ми хареса и то толкова много! Занесохме сладкиша на един рожден ден и също обра овациите. Само съжалихме, че няма да можем да изядем по още едно парче на следващата сутрин с чаша топло кафе, но това може само да е стимул за следващо печене :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар