четвъртък, 30 май 2013 г.

Домашно бутер тесто и една крем пита


Идеята да направя крем пита дойде докато разглеждах един полски кулинарен блог. Там видях толкова красиви снимки на този сладкиш, че веднага реших и аз да направя. Така или иначе този десерт стои в to-do списъка ми от доста време :)

В полския блог обаче, рецептата за блатовете беше доста странна и нямаше нищо общо с бутер тесто. Съответно тръгнах да търся други рецепти - навсякъде сред съставките имаше "един пакет готово бутер тесто". А не мога ли сама да си направя?! Толкова ли е трудно? Отговорът е не, не е трудно :)


Използвах рецепта от Кулинарно в кухнята с Йоана - изключително сполучлива и много, много лесна. Тестото може да се приготви няколко дни преди употреба, а и може да се замрази за в бъдеще. А някой като мен, който има време само вечер за такива вкусотии, може да го приготвя в продължение на няколко вечери :)

Домашно бутер тесто (многолистно тесто):
  • 250 гр. брашно (около 2 ч.ч. с връх)
  • 1 ч.л. сол
  • около 150 мл. вода
  • около 200 гр. масло
Първо се смесват брашното и солта с пресяване, след това се добавя водата. Използвах малко повече вода, за да омеся хубаво, стегнато тесто. То се оставя да престои в хладилник, за да стегне и да стане по-удобно за работа. Междувременно е добре маслото също да стои в хладилник, за да не омеква.

След около 30 минути престой, тестото се разточва във формата на нещо като кръст. Това може да стане като се разточи в кръг и след това последователно се издърпват четирите края от центъра към периферията. Маслото се слага във фолио и с точилка също леко се разточва.


След това слагаме маслото в центъра на кръста (като сме сигурни, че то все още е студено) и загъваме четирите края така, че плътно да покрият маслото (като пощенски плик).


Готовият правоъгълник отново се разточва, предимно по дължина. Стремях се при ширина около една педя да докарам дължина към три педи. Когато тестото е достатъчно разточено, се сгъва на три като целта е плътно припокриване на трите части (като лист от писмо). Така се получават 3 слоя тесто, масло, тесто, като на два пъти се допират тесто с тесто и стават общо 7 слоя. Тестото се завърта така, че прегъвките да бъдат с лице към нас и отново се разточва и прегъва по същия начин - така пластовете стават 19. Хубаво е на този етап да се сложи в хладилник увито във фолио поне за половин час (или до другата вечер, ако нямате време), защото маслото доста се е размекнало.


Процедурата може да се повтори още 4-5 пъти, за да се получат над 1000 пласта и така многолистното тесто е готово. Съхранява се в хладилник или фризер докато дойде време за употреба.


За моята крем пита реших, че няма да разчитам всеки да си реже парчета, а още преди изпичането разточих тестото и го нарязах на 8 правоъгълника. Така получих блатове за 4 крем пити (или наполеонки, както предпочитате).

В началото на печенето бях готова да се разплача - тестото изглеждаше като четири подметки, потопени в масло... дори звъннах на съпруга ми да купи бутер тесто... Но след точно 3 минути подметките започнаха да се надигат и станаха най-прекрасните бутер блатове :) Това е магията на многолистното тесто - няма набухватели, а всеки отделен слой тесто се надига с помощта на маслото.  Горещо препоръчвам рецептата - много вкусно се получиха и е голямо удовлетворение да направиш нещо такова в домашни условия :)


За крема комбинирах няколко рецепти, така че ще ми е трудно да посоча източник.

Млечен крем:
  • 1 литър прясно мляко
  • 120 гр. брашно (1 ч.ч.)
  • 4 жълтъка
  • 220 гр. захар (около 1 ч.ч.)
  • 2 ванилии на прах
  • 1 белтък
Жълтъците се разбиват и се оставят на страна. В половината мляко се разтваря брашното и се добавят жълтъците. Другата половина мляко се слага да заври и бавно, на тънка струя към него се прибавя сместа от първата половина мляко, брашно и жълтъци. Както винаги, когато се борави с мляко на котлон, трябва да се внимава да не загори и да се бърка непрекъснато. Последни се прибавят захарта и ванилията и крема продължава да се бърка на котлона до сгъстяване. При мен това не отне повече от 10 минути, но вероятно зависи от силата на котлона.

Сместа се оставя да изстине и междувременно белтъкът се разбива на сняг с 1-2 с.л. захар. При мен в крема се получиха бучки, които разбих с миксер. Малко по-късно се бяха образували отново :) Когато изстине напълно, към сместа се добавя разбития белтък - това придава допълнителна пухкавост на крема.


Нареждат се долните четири блата в тавичка, която плътно да ги обхване, отгоре се изсипва целият крем и се слагат горните четири блата. Поръсва се щедро с пудра захар :) Така готовата "торта" престоява поне няколко часа в хладилник - за мое учудване и задоволство всякакви бучки бяха изчезнали и крема беше уникално вкусен и гладък. А при консумиране разделянето на порции става много лесно, защото блатовете са предварително нарязани.


Не мога да опиша удоволствието от крем питата - първо, че е толкова вкусна и второ, че е приготвена от мен. Има някои случаи когато сядам да опитам нещо, приготвено от мен и то е с толкова "истински" вкус, точно както трябва да бъде, че питам съпруга ми: "Ама това аз ли го направих?!" Тази крем пита е точно такъв случай :)


Да ви е сладко :)

5 коментара:

  1. Хубава крем-пита,Преслава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) Гарантирам, че се получава и много вкусна :)

      Изтриване
    2. кремът е разкошен аз го пробвах

      Изтриване
  2. кремът е много вкусен аз вече го пробвах преди няколко дни страхотен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че се е получил! Изпробван е и за бисквитена торта - също много сполучлива комбинация :)

      Изтриване