неделя, 7 април 2013 г.

Булки и младоженци

След като подготвих 88 сладки във формата на сърце, дойде време да започна да ги украсявам.

Първо започнах с 44 булки, които се оказаха сравнително лесни. Роклите им са направени от бял фондан, изрязан със същата сърцевидна формичка. За всяка рокля трябваше да изрежа едно сърце и още едно малко под него, за да оформя бюстието. Работих с готов фондан, както и при младоженците.

Не зная дали при домашния фондан е същото, но при готовия никак не ми хареса колко лесно изсъхва. Налагаше ми се да работя по не повече от три булки едновременно, за да може фонданът все още да става за обработване. Използвах царевично нишесте за разточването на фондана. Доколкото знам може да се използва и пудра захар, но тя в повечето случаи не е достатъчно фина.

За слепване на фондана със самите курабийки си забърках смес от масло и пудра захар. Нанасях я на много тънък слой с четка върху курабийката и отгоре лепвах фондана. Не трябва да се слага много, за да не излиза по краищата докато се заглажда фондана. Някои от орнаментите по роклите направих с клечка за шишче :) Други - с роял айсинг. По това време нямах пош или накрайници за айсинга и използвах малки пликчета с дупка в единия край :)

Като финален щрих добавих сладкарски брокат за малко блясък :) А ето и крайния резултат:




След като бързо приключих с булките (мисля, че за 3 вечери бяха готови), подхванах младоженците, също 44 на брой. Знаех, че ще са по-сложни, но не предполагах, че ще са чак толкова сложни :)

Първо се снабдих с картонче, по което изрязвах ризата от бял фондан. След това с формичка сърце изрязвах бъдещото сако. От него, с помощта на същото картонче махах "ненужната" част, която разрязана на две по дължина се превръщаше в ревери на сакото. Папионките са малки правоъгълници, пристиснати в средата с две клечки за шишчета. Всеки детайл трябваше самостоятелно да се залепи за курабийката, което допълнително удължи работата. Освен това установих, че с цветен фондан се работи още по-трудно. Не само, че съхне също толкова бързо, но и не може да се използва кой знае колко нишесте за разточването, защото губи цвета си.



Като цяло по младоженците работих около 5-6 вечери, което в крайна сметка остави само 2 вечери за опаковане. Бяхме подбрали различни мисли и цитати за брака и любовта, които разпечатахме и завързахме към пликчето на всяка курабийка. В тази част моят младоженец ми беше от изключителна помощ :)


Крайният резултат беше страхотен и определено си струваше нервите и работата до късно всяка вечер. Получиха се прекрасни булки и младоженци.... почти колкото нас :)



 Гостите бяха очаровани, някои и много изненадани, че са направени от нас. А повечето деца установиха, че сладките са и много вкусни ;)

2 коментара:

  1. Преслава,
    благодаря ти за коментара в блога. Прекрасни са станали твоите сладки! Невероятни! Много красиви, стилни и изпипани.
    Поздравления и продължавай смело напред.
    Желая ти успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думички! Означават много за мен! :)

      Изтриване